玩物雅致

未睇先評 – 《賓虛》

玩物雅致


這套根據盧華萊士不朽鉅著《賓虛:基督的故事》改編的電影,在幾十年前,是大製作,單是一場羅馬戰車追逐戰,已經睇到人熱血沸騰,男人的Man味出曬黎!

好了,現在它重拍了,由金像男星摩根費曼及洛治奧山圖路聯合演出,在今時今又電腦特技的存在之下,那些原先估唔到你點拍的鏡頭,當然我們現在知道係點「拍」的啦!不過睇《賓虛》這套電影,你要更深層欣賞的是其男人的努力精神,怎樣跌落地獄又折返人間,我估現代的人如果有睇過這套戲,抗壓能力會高好多。

它的故事講乜?這套史詩式鉅獻係,描述本來係貴族的賓虛(積赫斯頓 飾),被任職羅馬軍官的義兄馬生拉(杜比凱貝爾 飾)誣陷,搞到佢被褫奪貴族的身份,更要被流放作奴隸,人離響賤不突止,仲要同心上人以斯帖(娜莎蓮邦妮迪 飾)分離咁慘豬豬。經過多年在海上的艱苦奴隸生活(主要係撐船擔擔抬抬個隻),賓虛一次機緣巧合下能夠回到故鄉,佢一心復仇,但卻...卻乜呢?走左去食麥記(講笑)

之不過,正所謂「唔怕生壞命,最怕改壞名」,賓虛呢個名,係得得意的,你想想,當成班奴隸坐低休息,男主角在介紹自己:「你好,小弟賓虛...」

奴隸甲:「哦...咁你休息下啦...」

套戲八月中先上畫,笑住等啦,而我,應該會笑到九月尾。

文:黃董

#我無賓虛 #哈哈哈 #可以去荷里活做編劇 #佢地拍港產片的話


[embedyt]https://youtu.be/o39x8hVgbUA[/embedyt]

JMEN推薦